Mit Natursted (biotop) 2 - Marianne
Natur og udeliv: Mit natursted (biotop) 2
Individuel del: Hvordan få øje på forskelligheder? Se nærmere på dyr og planter på dit natursted
Hvide blomster lyser op og fanger øjet
To umiddelbart ens blomster — begge med hvide blomsterskærme — får én til at tro, at de tilhører samme familie. Det var i hvert fald min første tanke. Men det viser sig ikke at være korrekt.
Hyldeblomsten tilhører faktisk moskusurtfamilien (Adoxaceae), mens skvalderkålens blomst tilhører skærmplantefamilien (Apiaceae), som jeg oprindeligt antog for begge.
Både skvalderkålens og hyldeblomstens enkelte blomster har fem kronblade. De har også begge en dobbelt skærm i blomsterstanden og er forsynet med støvblade.
Hyldeblomsten og hyldetræet:
Hyldens blade er ulige fjersnitdelte, dvs. sammensatte blade med 5–7 småblade, som sidder parvis langs stilken, med et enkelt blad for enden – deraf det ulige antal. Bladkanten er blødt savtakket.
Stilken føles nubret, og jo tykkere grenen er, desto flere knopper og grovere struktur har den. Stammen er ofte furet, og hyldetræet er som regel flerstammet.
Efter blomstring dannes først grønne, umodne bær, som siden bliver mørklilla til næsten sorte, når de er modne.
Grenene indeholder en lys, svampet marv, som gør, at de bliver hule, når man skærer dem over. Hele planten — især blomsterne og grenene — afgiver en karakteristisk sødlig og kraftig duft, som mange forbinder med sommer.
Skvalderkål:
Skvalderkålens blade er tredelte og føles bløde. De spæde, lysegrønne blade er særligt velegnede i salater om foråret, mens de senere bliver mørkere.
Stilken er rund, let furet og hul indeni.
Planten spreder sig effektivt gennem sit tætte og hvide, gennemsigtige rodnet, men også via frø. Efter blomstring dannes små frø med en dækfrø, som i form og farve kan minde lidt om hyldens bær, dog er de mere aflange og ikke saftige.
Brug og duft:
Begge planter er spiselige. Hos skvalderkålen er det især bladene, man anvender, mens det hos hyld er blomsterne (og senere bærrene — dog kun efter tilberedning, da de ellers er giftige).
Begge blomster dufter:
Hyldeblomsten har en sød, kraftig og parfumeret duft.
Skvalderkålens blomsterduft er mere dæmpet og syrlig i karakter.
I England kaldes skvalderkål nogle steder for "ground elder", (Jord Hylde) men nogle lokale kaldenavne sammenligner den også med hyld, bl.a. “ground elderflower”, da de kan minde om hinanden — både i blomsterstand og i de fjerlignende blade.
Til at undersøge ligheder og forskelle har jeg benyttet mig af "Planterigets forskellighedsdug" som støtte
Observation af hvirvelløse dyr på mit natursted
På mit natursted havde jeg fokus på at finde hvirvelløse dyr – altså dyr uden rygrad, som fx insekter, edderkopper, snegle og orme. Jeg undersøgte især kvashegnet, som er placeret lige ovenfor biotoppen. Kvashegn er et oplagt levested for smådyr, da det giver ly, varme og skjul – både for insekter, edderkopper og små krebsdyr.
Ved nærmere eftersyn i kvaset fandt jeg kun ét synligt dyr: en lille rød mikroskopisk edderkop, som sad i sit fine, spinkle spind. Det var sandsynligvis en rød mide (muligvis fra familien Trombidiidae), som ofte forveksles med edderkopper. De er meget små og lever typisk i jord, blade og dødt plantemateriale – og ses især i varmt, tørt vejr.
Ved den lille "sø" – som desværre var udtørret – fandt jeg flere tomme sneglehuse, hvilket tyder på, at området tidligere har haft et fugtigt mikroklima, hvor lungesnegle har kunnet trives. Tørken kan have medført, at sneglene enten er døde eller har søgt andre steder hen.
Selvom der ikke var mange synlige dyr på jorden, var luften til gengæld fuld af aktivitet. Jeg kunne høre og se mange svirrende myg og fluer, men de var for hurtige til, at jeg kunne få taget billeder. Det høje antal flyvende insekter indikerer, at der stadig er fødegrundlag og levesteder i nærheden – fx i form af fugtige lommer, blomster eller nedbrydningsmateriale.
Lige et par ekstra billeder fra min biotop
Forskelligheder - blade Bare et smukt syn
Nærbillede af denne skønne gule iris (Gul Sværdlilje)
Kommentarer
Send en kommentar