Mit natursted 2 Marianne
En lille naturperle bag haven
Mit Natursted Biotop 2
Bag min have snor en lille sti sig ned mod et gemt hjørne af naturen – en næsten hemmelig perle. Det er ikke en officiel, kommunalt anlagt sti. Nej, den er formet og vedligeholdt af de naboer, som har stien løbende gennem deres baghaver. Man kan se, hvordan de har været ude med plæneklipperen, så græsset holdes nede – et kærligt og nænsomt præg, som gør stien endnu mere charmerende.
Når jeg går derned, følger jeg stien, og til højre rejser nabolagets hække og levende hegn sig. De er ikke trimmede og pæne på den strømlinede måde – snarere vilde og frodige, fyldt med buske og blomster, som får lov at gro frit. Jeg lægger især mærke til de blå klokkeskilla, som står og vipper let i vinden. Og på vej op ad stien igen lyser mælkebøtterne gult som små sole i græsset.
Stien fører mig ned til et lille vandhul. På den østlige side vokser piletræer og danner læ sammen med dunhammer og andre vandplanter, der trives i det fugtige miljø. Her nede ved vandhullet er jeg skjult fra verden ovenfor – et lille frirum midt i byen.
Kigger man godt efter, kan man skimte taget fra den nærliggende skole, hvilket minder én om, at dette sted er kendt og brugt – ikke kun af mig. Børn leger her, hundeluftere kommer forbi, løbere passerer i rask tempo, og par – både nye og livslange – finder vej hertil. Og så er der mig, som bare nyder en stille gåtur, hvor jeg kan trække vejret og mærke naturen helt tæt på.
Stien op fra vandhullet emmer af grøn frodighed. Det er som om foråret samler sig her – i de spæde, friske grønne farver, der lyser op overalt. Græsset er netop slået, og den bløde duft af nyslået forsommer hænger i luften. Naturen står tæt omkring mig med levende hegn og vildtvoksende blomster, som skaber en stemning af ro og liv på samme tid. Det er en sanseoplevelse i sig selv – at gå op ad den lille bakke, omgivet af alt det spirende.
Der gik dog hurtigt et par uger, før jeg igen fik tid til at vende tilbage – hverdagen og arbejdet kom i vejen. I mellemtiden havde foråret for alvor foldet sig ud. Vejret havde været skønt med varme dage og masser af blå himmel, og det kunne ses tydeligt, da jeg igen nærmede mig stedet.
Denne gang valgte jeg en anden rute og kom bagom, hvor jeg fulgte stien hele vejen rundt. Her opdagede jeg noget nyt: et kvashegn, der lå oven for naturperlen. Her vokser græsset højt og vildt op af.
Det var tydeligt, at området var i forandring. Vandhullet, som tidligere havde været fyldt med liv, var nu næsten helt udtørret.
Jeg lagde også mærke til, at nogle naboer tilsyneladende bruger området til at læsse haveaffald – et lidt trist syn midt i alt det grønne.
På trods af tørken var der gang i myggene, og denne lille fætter kom med hjem fra besøget.
Kære Marianne
SvarSletTak for dit indlæg.
Dejligt at læse at du fortsat lægger mærke til dit natursted (naturperle). Du får øje på nogle gode årstidsrelaterede forandringer på dit natursted. Måske når din tid er bedre at du finde roen til at se nærmere på de forskellige planter, det kunne vær forskelle på de græsser der vokser hos dig - føles de eks. ens? Det kunne også være at der var andre dyr end myg, eks. i kvashegnet.
Jeg håber du kan følge med tidens tand, og du må endelig maile hvis du får brug for vores hjælp.
Vh Christoffer
Hey Marianne!
SvarSletRigtig fint indlæg! Det er tydeligt, at du har et særligt forhold til dit natursted, vi kan virkelig mærke stemningen, når du beskriver stien, vandhullet og alle de små detaljer som klokkeskilla og mælkebøtter. Det er fedt at læse, hvordan du oplever forandringerne i takt med årstiden og din egen hverdag.
Vi kan godt genkende det med, at det nogle gange kan være svært at finde tid og ro, men du får stadig øje på vigtige ting, som fx vandstand, plantevækst og hvordan området bruges. Det gør dit sted meget levende at følge med i, også selvom det hele ikke er perfekt ;) - som med haveaffaldet.
Spændende blogindlæg!
Venlig hilsen
Anders, Jonas, Mads og Sally